5 tipů, jak zmírnit bolest během menstruačních křečí

Přichází první den menstruace a s ní bolesti v podbřišku. Jsou to chvíle, kdy máte chuť jen ležet schoulená v klubíčku a zůstat celý den zavrtaná pod peřinou. Silnými křečemi trpí každý měsíc až padesát procent žen v reprodukčním věku a někdy jsou bolesti dokonce tak silné, že vás mohou vyřadit z pracovního nebo studijního procesu na několik dní.  Existuje ale hned několik možností, jak si s nepříjemnými a omezujícími stavy poradit.


Silná bolest vystřelující až do zad není během menstruace ničím výjimečným. Tedy alespoň pro velkou část žen. Tomuto stavu se odborně říká dysmenorea a jednou z jejích příčin jsou prostaglandiny – látky, které způsobují kontrakce dělohy a vylučování krve. Často jsou to totiž právě tyto kontrakce, které křeče v podbřišku způsobují. Studie navíc prokázaly, že míra bolesti závisí na množství uvolňovaných prostaglandinů. Znamená to tedy, že čím víc jich máte, tím silnějšími menstruačními bolestmi trpíte.  Dysmenorea ale může být primární nebo sekundární. Ve druhém případě tedy mohou být nepříjemné stavy způsobeny gynekologickými poruchami, jako je například endometrióza, kdy žena musí být sledována lékařem.

Přestože se může mnohdy zdát, že kromě pilulek na bolest neexistují žádná účinná řešení, jak si během každoměsíčního trápení ulevit, není tomu tak. Přinášíme proto pár účinných tipů, které vám možná ušetří mnoho bolestivých chvil.

Hýbejte se, ale zůstávejte uvolněná

Jít si zasportovat a dát si do těla asi nebude ta první věc, která vás uprostřed menstruačních bolestí napadne. Přesto byste nad ní měli zauvažovat. Právě pohyb totiž pomáhá okysličovat tělo a uvolňuje endorfiny, které bolest tlumí. Samozřejmě nemusíte hned běžet maraton nebo se půl dne trápit v posilovně, postačí pár minut jógy nebo příjemná procházka přírodou. Účinným klíčem k uvolnění a opětovnému propojení s vaším tělem mohou být ale například i dechová cvičení.

Dejte si horkou koupel

Zmírňování menstruačních bolestí teplem je léty prověřený a účinný způsob. S křečemi tedy můžete bojovat třeba pomocí nahřátého gelového polštářku nebo termoforu, který přiložíte na záda či podbřišek. Asi nejpříjemnější metodou, jak se během neustávajících bolestí uvolnit, je pak horká koupel, do níž můžete přidat i pár kapek esenciálních olejů. Dejte si ale pozor na fakt, že u některých žen je na zmírnění křečí účinnější spíš chlazení. Pokud mezi ně patříte také, dejte si na problematické oblasti místo nahřátého polštářku studený obklad.

Jezte vyváženou stravu

Pestrá a vyvážená strava je řešením nejednoho zdravotního problému. Nejinak je tomu i u menstruačních bolestí. Zkuste tedy přemoci své chutě a vyvarujte se špatným tukům a jídlům, která jsou příliš slaná a mastná. Právě ty totiž mohou vaše trápení ještě umocnit. Místo smaženého sýru a řízku v trojobalu si tedy nechte naservírovat raději saláty a pokrmy obsahující převážně ovoce a zeleninu. Zejména pak tu, která je bohatá na hořčík, draslík, vápník a vitamín E. No, a pokud nedáte ani ránu bez několika šálků kávy denně, zkuste svoji závislost na kofeinu během menstruace alespoň zčásti krotit. Právě nápoje s kofeinem mají totiž tendenci intenzitu křečí zhoršovat. Malý detox bude pro váš metabolismus určitě prospěšný.

Objevte sílu léčivých rostlin a bylin

Existuje celá řada léčivých rostlin a bylin, které budou v menstruačním období vašimi věrnými pomocníky. Některé z nich, například kozlík lékařský, mohou působit jako antispasmodikum. Jiné, jako je zázvor, zase působí protizánětlivě. A pokud jde o křeče, tak sáhněte po heřmánku, malině nebo třeba řebříčku, jež vaše bolesti utlumí. Není tedy od věci si těmito přírodnímu zázraky klidně už dnes vybavit lékárničku. Berte ale v potaz, že tělo každého z nás reaguje jinak. Pokud se tedy hodláte vydat cestou léčivých rostlin, poraďte se s lékařem nebo bylinkářem o tom, které konkrétní druhy jsou pro vás vhodné.

Dopřejte si čas sama pro sebe

Pokud už jste vyzkoušela všechny babské i lékařské rady a každý měsíc se stále zmítáte v silných bolestech, možná je váš problém chronického rázu. V těchto případech mnohdy pomáhá vybočení ze zajetých stereotypů. A kromě podstupování metod klasické medicíny také kladení důrazu na péči o svou duševní stránku. Bez ohledu na to, jakou formu ozdravování těla i ducha si vyberete, tak akupunktura nebo nejrůznější wellness a ozdravné pobyty vám přinejmenším pomohou prožít svou periodu jinak než doposud. Vždyť vaše tělo tvrdě pracuje celý měsíc, tak proč mu na pár dní nedopřát trošku zaslouženého odpočinku v příjemném prostředí. Cítit se během menstruace komfortně vám pak mohou pomoci například i menstruační kalhotky, které jsou netoxické. A navíc ještě dbají na životní prostředí.